Nepalaya
Enorme bergen, mooie mensen en godsdienst in het dagelijks leven, dit is het beeld van Nepal. Maar het land in de Himalaya heeft ook een schaduwzijde: het kastensysteem, wat leidt tot de strikte opdeling van de bevolking in Nepal in verschillende kasten.
Het fair trade bedrijf NEPALAYA, gevestigd in Teningen (Freiburg), biedt werk in haar fabriek in Kathmandu in Nepal aan. De werknemers die hier werken behoren tot de laagste hindoe-kaste (de zogenaamde “onaanraakbaren”), behoren tot de moslim minderheden en hen die geen onderwijs hebben gevolgd. In het algemeen betekent dit dat zij alleen het laagste werk mogen doen, met zeer lage lonen en onveilige werkplekken. NEPALAYA probeert hier verandering in te brengen.
Basu Tiwari en Hanock Tiwari zijn de oprichters van het familiebedrijf NEPALAYA. Beiden erkennen zij de slechte werksituatie van hun landgenoten, ze willen hier graag verandering in brengen. Daarom huren zij de mensen in die behoren tot de achtergestelde bevolkingsgroepen. Zij steunen hen door ze in te huren onder goede arbeidsvoorwaarden.
Nepalaya benadrukt dat de 25 mannen en vrouwen goed worden behandeld en betaald. Zo is het levensonderhoud van gezinnen en hun levenskwaliteit verbeterd. Elke zes tot acht weken is Basu Tiwari ter plaatse en zorgt dat alles correct verloopt. De resterende maanden heeft de oudste neef van Basu de leiding.
Exposant Nepalaya is WFTO gecertificeerd.