Artisan Afrika

Zimba-Arts

Zimba Arts is opgericht door Shadreck Huni, een Nederlander met Zimbabwaanse wortels, die begon met het ontwerpen en maken van Zimbabwaanse kunst om zijn studie in Nederland te bekostigen. Zijn kunst was snel populair en verkocht op markten, fesitvals en beurzen en dus besloot hij andere jonge mensen uit zijn land van herkomst te helpen.

Hieruit is Zimba-Arts ontstaan, een bedrijf dat nu aan meer dan 400 winkels in 6 landen levert. De opbrengst uit de verkoop van deze kunstwerken blijven helpen betalen voor opleidingen, ondersteunen van kinderen en families te voeden in de zelfde gemeenschappen waar de kunst is gemaakt.

Shadreck gelooft in de creativiteit, het talent en het potentieel van elk van deze jonge kunstenaars, en hij streeft ernaar om te helpen met het bereiken van een duurzaam inkomen door het creëren en verkopen van hun kunst. Via zijn mentorschap adviseert Shadreck over verwachtingen en de kwaliteit die nodig is om succesvol te zijn op de Europese markt. Hij brengt de kunstenaars business management en financiële planning vaardigheden bij, en benadrukt aan zijn kunstenaars wat het belang van is van een goede opleiding. Dus als zij meer inkomen uit de verkoop van hun kunstwerk ontvangen, wordt tien percentage is gereserveerd als inverstering in het schoolged van hun kinderen. Shadreck is ervan overtuigd dat jongeren de toekomst van Afrika zijn, en dat het bereiken van hun academische en carrièredoeleinden zal bijdragen tot betere samenleving als geheel.

Zimba-Arts heeft het hoofdkwartier in een historische, omgebouwde boerderij op het platteland van Nederland en een speciale workshop onder een Gemeenschap van kunstenaars in Harare, Zimbabwe. Shadreck tijd is gevuld met reizen tussen Europa en Afrika, het ontwerpen van nieuwe kunst en het mentorschap voor zijn kunstenaars.

Zimba Arts, fairtrade, team
Zimba-Arts handgemaakt fair trade Afrika

Wist je dat?
De meeste ontwikkelingslanden hebben geen officiële recyclingsysteem, maar velen hebben een sterk informele recyclingsector. Individuen halen herbruikbare materialen uit lokale stortplaatsen op en verkopen deze door; een baan die goed is voor het milieu terwijl het een bron van inkomsten isvoor degenen die het nodig hebben meeste. Er wordt geschat dat meer dan 15 miljoen mensen in ontwikkelingslanden overleven door recyclebare materialen uit de afvalstroom van de stedelijke bevolking te veramelen. Zimba-Arts ondersteunt deze informele recyclingsector, door materialen van Afrikaanse stortplaatsen opnieuw tot leven te brengen als kunst.

Gerecycleerde metalen kunst uit Zimbabwe
Elke Zimbabwaanse sculptuur is gemaakt van schroot-olievaten, auto’s, wasmachines, koelkasten en fornuizen-geborgen van de stortplaatsen in Harare. Het metaal is in brand gestoken om verf en roest te verwijderen, in stukken gesneden voor het desbetreffende kunstwerk en gelast tot het beeld dat Shadreck ontwerpt. Het beeld wordt dan gelakt, geschilderd, gelakt en tot slot laat gedroogd onder de Afrikaanse zon. De afgewerkte stukken worden verzonden vanuit Zimbabwe naar Nederland, en komen dan via de winkel uw huis binnen als uniek kunstwerk, passend in elk interieur.

Duurzame houten kunst uit Kenia
Onze houten kunstwerken zijn gemaakt van de snelgroeiende Jacaranda boom, een multifunctionele houtsoort dat duurzaam wordt verkregen uit de nabijgelegen Machakos en Kiambu County. Gebruik van dit relatief zachte “goed hout” helpt de aantasting van de bossen voorkomen, vermindert de druk op de bedreigde hardhout soorten, zorgt voor voldoende hout voorraad voor de houtsnijwerk industrie en ondersteunt een duurzaam levensonderhoud voor Kenia’s houtsnijwerk kunstenaars.

Zimba-Arts is WFTO gecertificeerd.

Terug naar het overzicht

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt