MooiVilt

MooiVilt

Sinds 2007 importeer ik de vilten producten vanuit Nepal. Minimaal 2 keer per jaar reis ik af naar  Nepalese bedrijven waaronder NupstiCraft van Shanti Shrestha en NirjalaCraft van Nirjala Shrestha, twee plezierige en energieke werkomgevingen voor 60-100 vrouwen, voorheen Friends Handicraft, samen opgericht door de twee enthousiaste en betrokken vrouwen. Sinds dit jaar zijn zei onafhankelijk van elkaar verder gegaan onder eigen bedrijfsnaam. De principes van het Fairtrade handelen hebben zij hoog in het vaandel staan, net als ikzelf.

100% Wol
Alle producten worden gemaakt van 100% schapenwol. Deze wol wordt ongeverfd ingekocht in Nieuw Zeeland. Vervolgens wordt de wol door een bedrijf in Nepal, wat zich hierin gespecialiseerd heeft, op kleur gebracht naar de wensen van de klant. Hierin denk ik mee, over de samenstelling van kleuren in sjaals, kleuren die het goed doen in Nederland en om een uniek aanbod van gevilte producten aan te bieden. De gekleurde vilt wordt vervolgens verwerkt tot mooi gevilte producten als kattenmanden, sjaals, ballen, elfjes, slofjes & sleutelhangers. Daarnaast blijf ik de trends volgen en nieuwe producten ontwikkelen.

MooiVilt
MooiVilt

Sinds 2007 kom ik bij dezelfde oprichters die voorheen samen het bedrijf Friends Handicraft hadden. Eind 2018 is aan de samenwerking een einde gekomen. Het werd tijd dat de vrouwen na 15 jaar ieder een eigen richting opgingen. Nu kom ik dus bij beide bedrijven want allebei de vrouwen met hun personeel draag ik een warm hart toe.

Bij beide ateliers maken ze mooie vilt producten van 100% wol
Alles wordt gemaakt van schapenwol.  Deze wol komt uit Nieuw Zeeland en wordt ongeverfd ingekocht. De wol wordt op aanvraag met de juiste kleur geverfd bij een bedrijf dat zich daar in heeft gespecialiseerd. Met de (gekleurde of ongekleurde) wol wordt gevilt en verwerkt tot allerlei verschillende producten. Van tassen tot ballen, van broches tot mobiels om op te hangen. Ook maken zij voor MooiVilt o.a. kattenmanden.

Ik bezoek 2 keer per jaar met veel genoegen onder andere deze bedrijven . Daar ben ik dan ook  bijna dagelijks voor de duur van het verblijf in Kathmandu. Beide zijn energierijke en plezierige plekken waar respectievelijk 40 en 60 mensen werken, afhankelijk van de opdrachten.

Hoe ziet de werkdag eruit van de medewerkers van NupstiCraft en NirjalaCraft?
Het is in Nepal een gewoonte om 2 maaltijden per dag te eten. En dat is (bijna) altijd rijst met groenten met daarbij een  linzensoep. Het is in Nepal vanzelfsprekend dat de vrouw in een gezin voor het eten zorgt, of ze wel of niet werkt. Daarom beginnen de werkdagen later, zodat ze voor het ontbijt het eten hebben bereid en hun eerste maaltijd hebben kunnen nuttigen.

Op de werkvloer is er een tussentijdse pauze met thee en een ‘snack’, geregeld door hun vrouwelijke werkgevers. Tijdens de pauze gaat het er vrolijk aan toe. Alle nieuwtjes worden uitgewisseld en de thee met lekkers  wordt geserveerd.  De vrouwen nemen om de beurt de bereide snack mee, de kosten worden door het bedrijf betaald. Dat vinden ze gewoon lekkerder dan een gekochte snack. Meestal is het iets van deeg dat in olie is gebakken.
Om vijf uur weer klaar voor vertrek. Dat is ook weer een mooie tijd om voor het avondeten te gaan zorgen.

 

Terug naar het overzicht

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt